TOPULYURT PORTALI

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

www.star.somee.com


    TORNACILIK NEDİR ?

    ÇELİKTAŞ UĞUR
    ÇELİKTAŞ UĞUR
    Admin


    Erkek
    Mesaj Sayısı : 140
    Yaş : 41
    Lakap : fast
    Points : 40
    Kayıt tarihi : 03/09/08

    fix 2009
    barbut: 05

    TORNACILIK NEDİR ? Empty TORNACILIK NEDİR ?

    Mesaj tarafından ÇELİKTAŞ UĞUR C.tesi Eyl. 20, 2008 1:59 am

    Tornada döndürülen malzeme üzerinden uygun kesiciler vasıtası ile talaş kaldırarak metalleri ölçüye getirmeye ve şekillendirmeye TORNACILIK denir
    ornacılık işlerini yapan kişilere veya ustalara TORNACI denir
    İyi bir tornacı, malzeme bilgisine, çok iyi teknik resim bilgisine, iş parçalarını resimler üzerindeki ölçü ve toleranslar dahilinde işleyebilme özelliğine, güvenli çalışma alışkanlıklarına, iş disiplini ve meslek ahlakına sahip olması gerekir.
    Ülkemiz endüstrisinde otomotiv, makine, tekstil, yedek parça, mutfak eşyaları sanayi vb. bütün imalat sektöründe ve bunlara parça üreten yan sanayide tornacıya büyük ihtiyaç vardır.
    Gelişen teknolojiye paralel olarak, çok değişik amaçlı tezgahlar yapılmıştır.
    Endüstride, üniversal torna, en çok kullanılan makinelerdendir. Üniversal, kelime anlamı ile çok maksatlı,çok amaçlı demektir.Üniversal torna da bu anlamda "çok maksatlı torna", "çok amaçlı torna" demektir
    Tornacı yaptığı işten iyi sonuç alabilmesi için mesleği ile ilgili ölçü ve kontrol aletlerini tanımalı, doğru olarak kullanmalı ve bakımını yapa bilmelidir. Torna tezgahında genellikle silindirik parçalar işlendiği gibi; değişik şekil ve profillerdeki parçaları işleyebilmekte mümkündür.
    İyi bir tornacı, malzeme bilgisine, çok iyi teknik resim bilgisine, iş parçalarını resimler üzerindeki ölçü ve toleranslar dahilinde işleyebilme özelliğine, güvenli çalışma alışkanlıklarına, iş disiplini ve meslek ahlakına sahip olması gerekir.
    Ülkemiz endüstrisinde otomotiv, makine, tekstil, yedek parça, mutfak eşyaları sanayi vb. bütün imalat sektöründe ve bunlara parça üreten yan sanayide tornacıya büyük ihtiyaç vardır.
    Gelişen teknolojiye paralel olarak, çok değişik amaçlı tezgahlar yapılmıştır. Makinecilik ve buna bağlı imalat sektörü o kadar ilerlemiştir ki tornacılıkta bundan payına düşeni almıştır. CNC (Bilgisayar Kontrollü) tezgahlar son yıllarda hızla bu sektöre dahil olmuştur. CNC torna tezgahları sayesinde nitelikli, eğitilmiş, tasarım gücü olan, girişimci, teknik bilgisi yeterli olan tornacılara ihtiyaç artmaktadır.
    Bir ülkenin gelişmişliğini gösteren en önemli göstergelerden biri, sanayi alanında yapmış olduğu yatırımlar ve bunun sonunda yaptığı üretimlerdir. Makinecilik sektörünün temelini talaşlı imalat oluşturduğu için bunu uygulayan kişi olan tornacıdan asla vazgeçilemez.
    Ustalar ve mühendisler, değişik malzeme üretim tekniklerini ve ilgili karakteristikleri temel esasların ışığında bilmek zorundadır. Yeraltı zenginliğinin büyük bir bölümünü kapsayan cevher eldesinin maden mühendisince gerçekleştirilmesinden sonra üretimin devamında metalurjist ve malzeme mühendisi devreye girer. Malzemelerin ve buna bağlı olarak üretim tekniklerinin zenginliği, özellikle Türkiye gibi madencilik konumu yüksek seviyede olan ülkelerde metalurji ve malzeme mühendisi gereksinimini kuvvetlice arttırır. Üretimin yanısıra malzeme ve malzemelerin işlenerek kullanım şartlarına adaptasyonu, metalurji ve malzeme mühendisinin diğer temel görev alanını belirler. Son yüzyılda, özellikle ikinci dünya savaşından sonra malzeme araştırmalarında bilimsel esasların açıklanması büyük yer tutar. Malzeme ile ilgili bilgi eksiklikleri ve yanlış malzeme seçimleri kadastrofal kazalara neden olmuş ve yoğun ekonomik kayıplarla sonuçlanmıştı. Son 20-30 yılda malzemeyi oluşturan evre veya evrelerin yalnız veya kombine etkilerinin anlaşılmasıyla metalurjik malzeme dizaynı kavramı oluşmuş ve buna bağlı olarak yeni yapısal veya fonksiyonel malzemeler geliştirilmiştir. Malzemeden beklenen özelliklerin giderek artması nedeniyle malzemelerin mümkün en düşük ağırlıkta daha sert ve tok olması, korozif ve yüksek sıcaklık ortamlarında bozunmaması ve sınır yüklenmelerde rizikosuz dayanmaları beklenir. Mekanik, termal ve kimyasal özelliklerin yanında uygulama koşullarına göre bazı elektriksel, manyetik ve optik özellikler de arzulanır. Mamul (yarı veya son) üretimi, metalurji ve malzeme mühendisinin bir başka uğraş alanıdır. Metalurjist ve malzeme mühendisi, soğuk/sıcak şekillendirme, döküm, toz metalurjisi gibi değişik üretim tekniklerini bilmek ve ekonomikliği dikkate alarak bu üretimi gerçekleştirmek zorunluluğundadır

      Similar topics

      -

      Forum Saati Cuma Ekim 18, 2024 2:23 pm